Rusland in crisis, beurscrash en schuldenzeepbel in China en nu Brazilië dat door kredietbeoordelaar S&P naar junk-status dreigt te worden afgewaardeerd. De BRICS-landen hebben het zwaar. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maakt zich zorgen over de kredietwaardigheid van Philips. S&P heeft namelijk de kredietwaardering van het concern met een trede verlaagd naar BBB+, een lage investment grade rating. Drie treden lager en de rating is junk.

Volgens S&P betekent de afsplitsing van de verlichtingsdivisie dat de diversiteit binnen het concern te veel afneemt, waardoor het eventuele tegenslagen op de markten voor de gezondheidszorgdivisie of de bruingoeddivisie minder goed kan opvangen. Bovendien moet nog blijken of de balans op korte termijn gezonder wordt door de afsplitsing, aldus de kredietbeoordelaar.

2. BRICS no more. Rusland in crisis; beurscrash en schuldenzeepbel in China; en nu Brazilië dat vanwege legio problemen door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s naar junk-status dreigt te worden afgewaardeerd. Vannacht verlaagde S&P de outlook op de BBB- rating van Brazilië – de laagst mogelijke investment grade rating – naar negatief. Dat betekent dat er de komende 6 tot 24 maanden een relatief grotere kans bestaat dat er een afwaardering plaatsvindt en dat Brazilië de in 2008 bemachtigde status van investment grade verliest.

Braziliës buitenlandse schulden zijn de afgelopen tien jaar met 250 procent gegroeid naar 700 miljard dollar. De economische groei is door de jaren heen juist afgezwakt en er dit jaar zal er sprake zijn van een pijnlijke recessie vanwege de crash in grondstoffenprijzen. Daarbij heeft de door corruptieschandalen geteisterde regering van president Roussef het vertrouwen van beleggers verder geschaad door begrotingsdoelstellingen te versoepelen. Beleggers vinden het ondertussen wel welletjes en onttrekken geld aan het land, waardoor er een forse uitstroom van kapitaal op gang is gekomen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. De Griekse regering en de trojka zijn het al over een ding eens: de Griekse economie gaat door het putje. De gezamenlijke voorspelling van de regering en de schuldeisers is dat de economie dit jaar 3,3 procent zal krimpen. Afgelopen winter voorspelde de Europese Commissie nog groei van 2,5 procent in 2015.

De Griekse economie heeft een nieuwe neergang ingezet nadat de pogingen van de regering om de voorwaarden voor noodfinanciering te versoepelen en schuldenverlichting op niets zijn uitgelopen. De eurozone strafte bovendien de opstandige houding van Athene af door – weinig verrassend – steeds verder de financiële duimschroeven aan te draaien en de Griekse economie zo illiquide werd dat er verlammende kapitaalrestricties moesten worden afgekondigd.

4. Olie blijft zitten in de hoek waar de klappen vallen. Woensdagochtend heeft de prijs van een vat Brent-olie de daling hervat nadat er op dinsdag een nieuw 6-maands dieptepunt werd gezet op 52,28 dollar per vat, bijna een kwart beneden de jaartop van 69,63 dollar per vat. Daarmee zit Brent-olie diep in een bear market omdat de prijs 20 procent onder de recente top ligt na de forse koersdaling van de afgelopen zes dagen.

Sterker nog, die verliesreeks van krap 7 procent in zes dagen tijd was één van de zwaarste in de afgelopen vijf jaar. Steeds meer speculanten zijn olie gaan shorten vanwege slecht nieuws over de wereldeconomie, de forse prijsdalingen van commodities in het algemeen en het nucleaire akkoord over Iran.

5. KPN heeft aandeelhouders bij de bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers getrakteerd op een extra interim-dividend van 0,034 euro per aandeel naast het al geplande interim-dividend van 0,03 euro per aandeel. KPN's financieel directeur Jan Kees de Jager zei dan ook in de conference call naar aanleiding van de cijfers geen haast te hebben met de verkoop van het belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland. De kwartaalcijfers van KPN waren weinig verrassend. De consumentenmarkt doet het wat beter, maar zakelijk blijft zwaar. Desalniettemin was KPN positiever over 2015 en zei het bedrijf dat het bedrijfsresultaat eerder dan verwacht zal stabiliseren.

6. De koers van Twitter is dinsdagavond in de handel nabeurs geïmplodeerd met een koersval van krap 13 procent nadat uit de kleine lettertjes van de kwartaalcijfers bleek dat het helemaal niet zo goed gaat met het aantal actieve gebruikers op het socialemediaplatform. Twitter zei dat het gemiddeld aantal gebruikers per maand in het tweede kwartaal steeg naar 316 miljoen van 308 miljoen in het eerste kwartaal. Dat was inclusief SMS-volgers, die blijkbaar niet voor heel tellen. Exclusief SMS-volgers steeg het aantal volgers marginaal naar 304 miljoen. Dat stelde beleggers, die groei willen zien van het verlieslijdende bedrijf, behoorlijk teleur.

7. De koers van slaapfonds Wolters Kluwer is woensdagochtend uitblinker op een rustig maar licht hoger Damrak. De uitgever, bekend van saaie kwartaalcijfers en even zo saaie vooruitzichten, schoot met ruim 5 procent omhoog omdat de kwartaalcijfers beter dan verwacht waren – maar natuurlijk niet spectaculair waren. De AEX steeg rond het middaguur net geen half procent en is daarmee op weg naar de tweede winst op rij, gesteund door overwegend meevallende kwartaalcijfers die vanochtend uit Europa kwamen. En in veel van die cijfers zien we de hand van ECB-president Draghi, want veel bedrijven hadden de valutaire wind in de rug vanwege de zwakke euro. En die zwakke euro is een van de voornaamste redenen dat de AEX voor het jaar net geen 15 procent in het groen staat.

8. Het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond zal waarschijnlijk een non-event zijn, en niet alleen omdat er geen renteverhoging vandaag wordt verwacht. Beleggers vermoeden dat de Fed in september of later dit jaar voor het eerst sinds 2006 de rente gaat verhogen omdat de centrale bank vermoedt dat onderbezetting in de economie weinig is overgebleven. Maar een duidelijk signaal wanneer die eerste renteverhoging nauw gaat plaatsvinden, zit er vanavond niet in. De Fed blijft de kaarten dicht tegen de borst en laat niet meer los dat de rente langzaam en geleidelijk zal worden verhoogd omdat de economie nog steeds te zwak is om normale rentestanden aan te kunnen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl